ua
24.04.2015

IX Міжнародна триєннале еко-плаката «4-й Блок» 2015

«...знов побачити зірки»

Данте Алігьері   

 

IX Міжнародна триєннале еко-плаката «4-й Блок» 2015

(проект) 

 

XIV століття ввело в культурну пам'ять людства напис на брамі в пекло, що закликає залишити надію перед входженням у всякий катастрофічний досвід. Але для сучасної людини є в світі щось глибше, ніж трагічна безодня, одним з символів якої назавжди залишиться Чорнобиль. Ось чому сьогодні не менш важливі фінальні слова дантова «АДу» - пройти крізь Катастрофу, щоб «...знов побачити зірки» і зрозуміти – «біда» ніколи не зможе стати останнім словом про людину. 

 

Організатор проекту:

Асоціація дизайнерів-графіків «4-й Блок» 

 

Номінації:

1. «Екологія Землі»  - плакати створені у період з 2012-2015 рр. до річниці чорнобильської катастрофи, по антиядерній, антивоєнній проблематиці, а також глобальним екологічним проблемам і способам їх рішення (забруднення води, повітря, довкілля; шумове і візуальне забруднення; пластик і нафта в природному середовищі; екологія і стійкий розвиток, зменшення «екологічного сліду», альтернативні джерела енергії і тому подібне) (мінімальний формат 60х90см);   

 

2. «Екологія людини» - плакати, що відображають гуманність, доброту і  надію - все те, що дозволяє людині перезавантажити Життя (включаючи соціальні плакати присвячені захисту прав і свобод людини в сучасному суспільстві). (мінімальний формат 60х90см); 

 

3. «Екологія культури» присвячується 700-літтю написання першої частини «Божественної комедії» Данте Аліг’єрі - «АД»

- плакати спеціально створені  до 700-ліття середньовічного шедевра: «Данте – «АД» тут і зараз»  (формат 70х100см);

- культурно-видовищні плакати: музейні, театральні і кіно-афіші присвячені творам Данте (мінімальний формат 60х90см);   

Міжнародна триєнале «4-й Блок» – унікальна мистецько-екологічна акція, у якій беруть участь видатні митці багатьох країн світу. Назва міжнародної виставки-триєнале «4-Блок» походить від зруйнованого вибухом у 1986 році ядерного реактора Чорнобильської атомної станції. Триєнале раз у три роки демонструє останні досягнення світового плакату та інших видів сучасного мистецтва екологічного спрямування. З 1991-го  року виставка традиційно проводиться у Харкові, перетворившись у фестиваль мистецько-екологічних акцій, що має багатьох прихильників в Україні і далеко за її межами.

Триєнале «4-й Блок» має особливе суспільне спрямування, близьке і зрозуміле кожній людині, не є елітарним мистецьким форумом, замкненим на формальних пошуках,  що вигідно вирізняє її з-поміж інших міжнародних виставок, та приваблює все більше учасників з різних країн і континентів. За художнім рівнем, складом і представництвом харківська триєнале вийшла на один рівень з такими міжнародними виставками, як бієнале графічного дизайну в Брно (Чеська Республіка), Московська міжнародна бієнале плакату «Золотая пчела», Міжнародна бієнале плакату в Колорадо (США) та інших.

Особливої уваги заслуговує те, що саме тут, в Україні, переосмисливши  трагічні події Чорнобиля, триєнале екологічного плакату і графіки «4-й Блок» стала реальним кроком до об’єднання творчих зусиль митців усього світу у пошуках шляхів збереження  життя на планеті Земля.

 

ЧАС РОБОТЫ ЕКСПОЗИЦІЇ в ТОЦ АВЕ ПЛАЗА :

17-30  квітня,  11.00- 19.00 ,

ВХІД ВІЛЬНИЙ

 

IX Міжнародна триєннале еко-плаката «4-й Блок» 2015